Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Έχουμε και στην Κέρκυρα Φεστιβάλ Animation από το 2011

Το Be there! Corfu Animation Festival διανύει τον 6ο χρόνο ζωής του και αποτελεί ένα φεστιβάλ θεσμό για το νησί των Φαιάκων! Μέσα σε τρεις ημέρες,  από 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 200 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από 38 χώρες που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας, το παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν με χαρά το μεγάλο φεστιβάλ Animation της Κέρκυρας. Ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be!There, μιλάει στο Corfuland.gr και στην Ελίνα Φαϊτά για την τέχνη του Animation, τις φιλοδοξίες του Φεστιβάλ, τις highlights ταινίες που θα προβληθούν φέτος, τις καινοτομίες και άλλα πολλά για το 6ο Be There!Corfu Animation Festival.

Ε.Φ.:  Τι είναι το Animation; 

Β.Κ.: Tο ως σήμερα φτωχό ξαδελφάκι του σινεμά. Οι παλιές ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι ταινίες με κούκλες, οι σύγχρονες ταινίες με υπολογιστή και με πολλές άλλες τεχνικές που σχεδιάζονται καρέ-καρέ (24/25 καρέ το δευτερόλεπτο) όλα είναι animation. Στην εποχή μας το animation έχει πολλές εφαρμογές (ιατρική, αρχιτεκτονική), ωστόσο εμείς στο φεστιβάλ αναφερόμαστε καθαρά σε ταινίες.

Έχουμε και στην Κέρκυρα Φεστιβάλ Animation από το 2011

Ε.Φ.: Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται οι ταινίες animation; 

Β.Κ.: Σε όλους, βέβαια, μικρούς, μεσαίους και μεγάλους. Ειδικά το ανεξάρτητο animation στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο πειραματίζεται με πολλά θέματα και αντηχεί αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πάντως ακόμη και σε ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά να μην δείχνουμε πράγματα που τα παιδιά έχουν ήδη δει, αλλά ταινίες που θα δουν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ (και μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα).

Ε.Φ.: Το φεστιβάλ Animation της Κέρκυρας κλείνει τον 6ο χρόνο. Ποιες ήταν οι φιλοδοξίες σου όταν το δημιουργήσατε στο έδαφος της Κέρκυρας και της Ελλάδας, που ήταν σχεδόν «ακαλλιέργητο» τότε για την τέχνη του animation;

Β.Κ.: Μας ενδιαφέρει η Κέρκυρα να είναι στον διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη του animation, και ήδη μιλούν για την Κέρκυρα, κι έρχονται απ' όλο τον κόσμο στην Κέρκυρα. Μας ενδιαφέρουν οι συνεργασίες με όλους τους αντίστοιχους φορείς -δεν μπορείς να κάνεις φεστιβάλ μόνος σου. Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Παν/μίου, το Παράρτημα Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης και άλλοι φορείς (π.χ. η φιλαρμονική εταιρεία Μάντζαρος) και όλοι οι χορηγοί και χορηγοί επικοινωνίας (και το Corfuland, βέβαια, από το 2011) έχουν συμβάλει να γίνει το φεστιβάλ γνωστό όχι μόνο κερκυραϊκά, αλλά πανελλήνια.

Έχουμε και στην Κέρκυρα Φεστιβάλ Animation από το 2011

Έχουμε και στην Κέρκυρα Φεστιβάλ Animation από το 2011

Ε.Φ.: Έχετε βάλει ένα λιθαράκι στο Αnimation της Ελλάδας;

Β.Κ.: Στην προώθηση και “διανομή” του ελληνικού animation, πιστεύω ναι. Τα φεστιβάλ είναι ο κατεξοχήν χώρος που οι ταινίες μικρού μήκους animation διακινούνται και γίνονται γνωστές, και κάθε χρόνια έχουμε ελληνικές ταινίες (φέτος, ένα ολόκληρο Πανόραμα ταινιών) και Έλληνες σκηνοθέτες. Και βέβαια το φεστιβάλ ταξιδεύει με αφιερώματα παντού, από την Εδιμβούργο ως την Βραζιλία.

Ε.Φ.: Τι θα μας παρουσιάσετε φέτος στο 6o Be There Festival;

Β.Κ.: Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αφιέρωμα (προβολές ταινιών, σεμινάριο και φόρουμ με εκλεκτούς εισηγητές) για τα άτομα με αναπηρία και το animation (στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»), κι εκεί συνεργαζόμαστε με τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ Κέρκυρας. Προβολές ταινιών για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και ο ρόλος των οπτικοακουστικών μέσων στα άτομα με αναπηρία.  Επιπλέον, 4 διαγωνιστικά προγράμματα ταινιών animation από 38 χώρες, σύγχρονες ταινίες από την Λετονία, την Σερβία, Πολωνικά μουσικά βίντεο (φεστιβάλ O!PLA), αλλά και καλλιτεχνικές ταινίες από το Human Ark, πειραματικό animation πάνω στο σελυλόιντ από τον Steven Woloshen (Καναδάς), παρουσίαση ταινιών από το φημισμένο Royal College of Art του Λονδίνου (με τον καθηγητή Joe King), εκπαιδευτικά εργαστήρια, και βέβαια ομιλίες & παρουσιάσεις. Επίσης, η σεναριογράφος της σειράς  “Η λέξη που δεν λες” (και συνεργάτρια του φεστιβάλ) Κατερίνα Γιαννάκου έρχεται και μιλά και για την νέα ταινία animation που ετοιμάζεται για την Κέρκυρα. Δεν είναι μόνο οι ταινίες που κάνουν το φεστιβάλ, αλλά οι εκλεκτοί καλεσμένοι που έρχονται (Vladimir Leschiov, Steven Woloshen, Nica Harrison, Anja Sosic, Πάνος Βλαγκόπουλος), μιλούν για την δουλειά τους, και βέβαια σκηνοθέτες των ταινιών που θα προβληθούν

Ε.Φ.: Ποιες είναι οι highlights ταινίες που θα προβληθούν;

Β.Κ.: Είναι πολλές, αλλά ως προς τις μεγάλου μήκους, η γαλλική ταινία Άνταμα, που αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού στην Δυτ. Αφρική που αναζητά τον αδελφό του μέσα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι εξαιρετική. Για τους πιο μικρούς φίλους, έχουμε το Μπάρκλεϊ από την Ταϊβάν, την ιστορία ενός παιδιού που μπαίνει μαγικά σε μια πολιτεία ζώων, η οποία ωστόσο κυβερνάται από έναν απατεώνα που υποκρίνεται τον μάγο. Και οι δύο ταινίες πανελλήνιες πρεμιέρες στο φεστιβάλ, ενώ για τους πιο ψαγμένους, δεν χάνονται οι δύο ισπανικές ταινίες: το συγκλονιστικό Ψυχοναύτες (που βραβεύτηκε και με το Goya, τα Ισπανικά Όσκαρ), και ο ληστής Κουκουράτσα (με κούκλες). Κι από τις μικρού μήκους, δεν θα έχανα την υποψήφια για Όσκαρ η Τυφλή Βάισα (Theo Ushev) και πολλές άλλες, θα αδικήσω πολλές. Τέλος, δύο φοιτητικές ταινίες απο το Τεχνών Ήχου και Εικόνας, της Ναταλίας Κοκκίνου (I'm not a number) και της Μάγδας Κανδυλιάρη (Honeymoon). Όλες οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά (κι ευχαριστούμε όλους όσους εργάστηκαν γι' αυτό, καθώς και όλη την ομάδα του φεστιβάλ).

Έχουμε και στην Κέρκυρα Φεστιβάλ Animation από το 2011

Ε.Φ.: Σε ποιους χώρους θα προβάλετε τις ταινίες;

Β.Κ.: Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, σε δύο αίθουσες, κεντρική και στην μία από τις αίθουσες του ορόφου, ενώ την Κυριακή πρωί θα είμαστε στην Εθνική Πινακοθήκη (παράρτημα Κέρκυρας), στην Κορακιάνα. Συναντήσεις  με τους σκηνοθέτες θα γίνονται Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα (30-31/3) στο βιβλιοπωλείο Πλους, και άλλες εκδηλώσεις εκτός προβολών προγραμματίζονται γι' αλλού. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ ανακοινώνεται σε λίγες ημέρες στο www.betherefest.gr

Έχουμε και στην Κέρκυρα Φεστιβάλ Animation από το 2011

Ε.Φ.: Γίνονται προβολές ταινιών για παιδιά σχολειών;

Β.Κ.: Ναι, βέβαια, από Τετάρτη 29/3- Παρασκευή 31/3, με είσοδο 2 ευρώ. Για όσους δασκάλους/ες ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με την υπεύθυνη Μαντώ Μάζη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ε.Φ.: To animation σήμερα στην Ελλάδα, έχει την αίγλη του animation του εξωτερικού;

Β.Κ.: Έχει γιορτάσει τα 70 χρόνια του πέρσι, αλλά ακόμη λείπουν οι οργανωμένες δομές στην εκπαίδευση που θα κρατήσουν τα ταλέντα (γιατί υπάρχουν αρκετά) στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς το θέμα θα αναλύσουμε το Σάββατο 1/4 σε ένα ειδικό φόρουμ για το ελληνικό animation, με εκπροσώπους της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, της ελληνικής ένωσης κινουμένων σχεδίων, του Ιόνιου Παν/μιου, του ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών, και σκηνοθέτες όπως τον Χρήστο Μπουραντά, τον Γιάννη Ζιόγκα και την Κλεοπάτρα Κοραή, στην αίθουσα της Αστρονομικής Εταιρείας και του Σκακιστικού Συλλόγου Κέρκυρας (και τους ευχαριστούμε).

Ε.Φ.: Μας φέρνετε φέτος καινοτομίες στο 6ο Be There!Animation και αν ναι, ποιες είναι;

Β.Κ.: Για πρώτη φορά, έχουμε κριτές παιδιά από την Κέρκυρα! 3 κορίτσια της πέμπτης Δημοτικού, η Γκρέτα Δενδρινού, η Ερμίνα Μακρή και η Μυρτώ Ράδου θα κρίνουν τις (επαγγελματικές) ταινίες του διαγωνιστικού για παιδιά, με τον πολύτιμο συντονισμό της Χρύσας Πάντσιου (θεατρικό εργαστήρι Θυμέλη). Επίσης, φεύγουμε και από τα τείχη της πόλης, και πηγαίνουμε Αχαράβη με ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο της Κλεοπάτρας Κοραή στους Healthy Little Eaters (και την Σπυριδούλα Κόκκαλη). Και συμβουλεύω να μην χάσει κανείς το φετινό μας πάρτι το Σάββατο βράδυ 1 Απριλίου στο Πολύτεχνο (κι αυτό δεν είναι ψέμα).

Έχουμε και στην Κέρκυρα Φεστιβάλ Animation από το 2011

Ε.Φ.: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους επισκέπτες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξη;

Β.Κ.: Να είναι εκεί!

Επιμέλεια άρθρου: Φαϊτά Ελίνα

*Οι φωτογραφίες είναι από ταινίες που θα προβληθούν

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται προσωπικό από την εταιρεία Roula Rouva Real Estate Agency 25.04.24
  2. Ζητείται προσωπικό από τουριστικό γραφείο 25.04.24
  3. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Ποντικονήσι στο Πέραμα 25.04.24
  4. Ζητείται προσωπικό από το κατάστημα Γερμανός στο Σολάρι 25.04.24
  5. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα στην Αγ. Σπυρίδωνος 25.04.24
  6. Ζητείται προσωπικό στις Μπενίτσες 25.04.24
  7. Ζητείται προσωπικό από την G4S Cash Solutions 25.04.24
  8. Ζητείται υπάλληλος λογιστικού γραφείου 25.04.24
  9. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Hertz 25.04.24
  10. Ζητείται barista 24.04.24
  11. Ζητείται καμαριέρα/καθαρίστρια στην Κάτω Κορακιάνα 24.04.24
  12. Ζητείται προσωπικό από την κρεπερί Tram Cafe 24.04.24
  13. Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός 24.04.24
  14. Ενοικιάζεται/πωλείται κτίριο στου Σγόμπου 24.04.24
  15. Ζητείται υπάλληλος από το κατάστημα Profi 24.04.24
  16. Ζητούνται οδηγοί από επιχείρηση στο εμπόριο τροφίμων 24.04.24
  17. Ζητείται βοηθός κουζίνας/λάντζα από εστιατόριο σνακ μπαρ στο κέντρο 24.04.24
  18. Ζητείται προσωπικό από τα Dust+Cream 24.04.24
  19. Ζητείται νέος/α από καφέ μπαρ στο κέντρο 24.04.24
  20. Ζητούνται πωλητές/ταμίες από τα Duty Free Shops στο Λιμάνι 24.04.24
  21. Ζητείται υπάλληλος λογιστηρίου από εμπορική εταιρεία 24.04.24
  22. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στον Άγιο Γεώργιο Πάγων 24.04.24
  23. Ζητείται Junior IT Administrator από το Κέντρο Διοικητικής Λογιστικής - Γ. Φωτεινάτος 24.04.24
  24. Ζητούνται ταμίες από super market 24.04.24
  25. Ζητείται υπάλληλος τουριστικού γραφείου 24.04.24
  26. Ζητείται προσωπικό από το Greek Harmony store στην παλαιά πόλη 24.04.24
  27. Ζητείται πωλήτρια/ης από mini market/ τουριστικό στη βόρεια Κέρκυρα 24.04.24
  28. Ζητείται Α μάγειρας από τα Ella Resorts 24.04.24
  29. Ζητείται καμαριέρα και μάγειρας από το Hotel Elena 24.04.24
  30. Ζητείται προσωπικό από το Nautilus cafe 24.04.24

Corfuland News