Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Duomo: o Μητροπολιτικός Ναός των Καθολικών της Κέρκυρας

Στη σημερινή πλατεία Δημαρχείου πολύ κοντά στην Annuziata και στην Αρχιεπισκοπή των Καθολικών και λίγα μέτρα από το παλαιό θέατρο του San Giacomo (Αγίου Ιακώβου) βρίσκεται ο καθολικός μητροπολιτικός ναός ή Duomo (για τους ντόπιους). Η θέση του παλιού καθεδρικού ναού (μητρόπολη) βρισκόταν εντός του Παλαιού Φρουρίου και ήταν αφιερωμένος στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. 

Για την χρονολόγηση του νέου ναού δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες. Γνωρίζουμε ότι στη θέση του σημερινού ναού το 15ο αιώνα υπήρχε ερειπωμένος ναός.

Duomo: o Μητροπολιτικός Ναός των Καθολικών της Κέρκυρας

Κατά το χρονικό διάστημα 1431- 1454 τα μέλη της αδελφότητας των Αγίου Ιακώβου και Χριστοφόρου ζήτησαν άδεια από τον τότε αρχιεπίσκοπο Martinus Bernardini να κτίσουν εκεί ξενώνα - νοσοκομείο για απόρους, άρρωστους και ταξιδιώτες και δίπλα μια  εκκλησία. Στις 7 Ιουλίου 1466 εγκρίθηκε η πράξη του αρχιεπισκόπου με παπική βούλα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, θα κτιζόταν απλώς δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αγίους Ιάσωνα και Σωσίπατρο. Στις 31 Δεκεμβρίου του 1533 καθαγιάστηκε ο ναός από τον Αρχιεπίσκοπο  Jacobus  Coco.

Κατά τη δεύτερη πολιορκία των Οθωμανών το 1571 ο ναός  υπέστη αρκετές ζημιές και το 1658 ανακαινίζεται με δαπάνες του αρχιεπισκόπου Carolus Labia. Μετά την ανακατασκευή αυτή ο ναός ανακηρύχτηκε σε καθολικό ναό των καθολικών.  Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τον αρχιεπίσκοπο  επί των ημερών του οποίου προστέθηκε από την αρχιεπισκοπή ο επίσημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στις 23 Οκτωβρίου 1709 ο ναός ανακαινίζεται εκ νέουαπό τον Λατινεπίσκοπο Augustinus  Zacco. Από τότε  έγινε  το κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων των καθολικών του νησιού.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο ναός αναμορφώνεται εξωτερικά από τον μηχανικό Σερπιέρη με τη διάταξη του να θυμίζει τα υστερομπαρόκ των εκκλησιών της Βενετίας.

Τη νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου 1943 μετά από γερμανικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ολοκληρωτικά το εσωτερικό του ναού. Από τα ερείπια του  περισυλλέγησαν πολλά και σημαντικά ημικατεστραμμένα έργα εκκλησιαστικής τέχνης και αντικείμενα λατρευτικής αξίας όπου μεταφέρθηκαν στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Από το 1966 έως το 1970 ο ναός αποκαθίσταται δραστικά από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο Αντώνιο Βαρθαλίτη.   

Σήμερα ο ναός λειτουργεί κανονικά και αποτελεί την έδρα του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Πηγή: Λατινικές εκκλησίες της Κέρκυρας, Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Τ.Ε.Ε Κέρκυρας, 2007

Επιμέλεια εργασίας: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News