Τι παίζει Σήμερα

Αρκουδίλας: ο παράδεισος του Νότου με τα μεταξένια νερά και τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα

Στη νότια Κέρκυρα, στο Αλεύκι στο πάλαι ποτέ βαϊλίκι του Αλεύχιμου, ένα από τα τέσσερα μεγάλα τμήματα που είχαν διαιρέσει οι Ενετοί το νησί, σήμερα περισσότερο γνωστό ως Λευκίμμη υπάρχει ένας μοναδικός παράδεισος.

Αρκουδίλας: ο παράδεισος του Νότου με τα μεταξένια νερά και τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα

Ίσως το όνομα Αλεύκι - Αλεύχιμουνα είναι εξαιτίας του λευκού χρώματος της αργίλου όπου αποτελείται σχεδόν ολόκληρη η περιοχή. Ιζήματα με συνολικό πάχος περίπου 500μ και η ηλικία είναι κατώτερο μειόκαινο, δηλαδή περίπου 1-2 εκατομμυρίων ετών.

Εκεί το νοτιότερο άκρο της Κέρκυρας οι Ενετοί το ονόμαζαν Cavo Bianco, δηλαδή κατά λέξη το λευκό ακρωτήρι, το άσπρο, σήμερα το ακούμε σαν Ασπρόκαβος.


Στην περιοχή υπάρχει ένα υπέροχο δάσος μακίας βλάστησης, το δάσος του Αρκουδίλα όπου περίπου τον 16ο αιώνα σε κείμενα της εποχής το συναντάμε σαν μοναστήρι της Παναγίας, ανακηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1986. Ενώ ακριβώς στην νοτιότερη άκρη υπάρχει ένα παλιό Ιταλικό/Γερμανικό πυροβολείο του 2ου ΠΠ.

Το όνομα Αρκουδίλας πιθανόν να προήλθε από τους Γάλλους και να σημαίνει η Αψίδα του νησιού, ArcdeIsle, ίσως γιατί ο κολπίσκος μοιάζει με αψίδα ή γιατί δημιουργούνται συχνά μεγάλες αψίδες στην διαβρωμένη άργιλο αλλά υπάρχουν και άλλες ετυμολογίες.

Η παραλία του Αρκουδίλα απλώνεται ακριβώς από κάτω, με πρόσβαση από έναν χωματόδρομο στην περιοχή του Κάβου ενώ μπορούμε να πάμε και από την δυτική του πλευρά στο σημείο όπου οι ντόπιοι το ονομάσουν Μικρονήσι. Ουσιαστικά είναι δύο παραλίες ενωμένες όπου τις χωρίζει μόνο ένας μικρός βράχος με μια αψίδα στην μέση ή εννοείτε και ένα μικρό σπήλαιο ανάλογα τα κέφια της φύσης και του καιρού.Το τοπίο θα σας καταπλήξει, υπέροχοι γεωλογικοί σχηματισμοί από αργιλικές εναποθέσεις, άγρια φαγωμένο από τα στοιχεία της φύσης τοπίο με κατακρημνισμένες πλαγιές, θάμνους στο χείλος του λόφου αλλά και υπέροχη βιοποικιλότητα, από μερμήγκια, πεταλούδες, χελώνες, σκορπιούς, φίδια, έντομα, αλλά και Χελώνες Καρέτα -Καρέτα.

Οι θαλάσσιες αυτές χελώνες κάνουν την ωοτοκία τους και να εναποθέτουν τα αυγά τους σε όλο το μήκος της παραλίας. Γι' αυτό θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την παραλία αφού είναι από τις λίγες που συμβαίνει αυτό στην Κέρκυρα. Δεν μπαίνουμε με τροχοφόρα οχήματα στις παραλίες αλλά και δεν πατάμε σημαδεμένες περιοχές!


Τα νερά είναι μεταξένια, από τις μοναδικές αργιλικές παραλίες όπου πραγματικά δεν χρειάζεται να καλυφθείς με άργιλο για να νοιώσεις απαλό το δέρμα σου, αρκεί να μείνεις για ώρα μέσα στα μεταξένια νερά…Στο δυτικότερο σημείο της παραλίας υπάρχει ένα φυσικό λιμανάκι από μεγάλες κροκάλες όπου η θάλασσα δεν κατάφερε να φάει, κάνοντας το τοπίο πραγματικά μοναδικό αν βρεθεί κανείς στην άκρη του.

Συντάκτης: Βασίλης Μεταλληνός

Φωτογραφίες: Βασίλης Μεταλληνός και Γιάννης Γαστεράτος

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News