Τι παίζει Σήμερα

Cine Ορφεύς
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Έκθεση «Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα» στο Λατινικό Παρεκκλήσι, Έως 20/06/2019

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 15597

jeventimage

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘εκεί μακρυά… στο νησί της σωτηρίας.

Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα (1916-1918)’

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, διοργανώνει στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας περιοδική έκθεση με θέμα την παρουσία των Σέρβων στην Κέρκυρα (1916-1918).

 

Η Κέρκυρα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνδέθηκε με μια από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας της Σερβίας. Το νησί βρέθηκε στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου όταν καταλήφθηκε, στις αρχές του 1916, από τις Συμμαχικές Δυνάμεις της Entente -παρά την ουδετερότητα της Ελλάδας - για να μεταφερθεί εδώ ο σερβικός στρατός που υποχωρούσε ηττημένος μέσα από τα χιονισμένα αλβανικά βουνά. Η οπισθοχώρηση αυτή θεωρήθηκε μια από τις πιο φοβερές τραγωδίες της σύγχρονης εποχής. Το νησί της Κέρκυρας μετατράπηκε σε νησί της σωτηρίας, αλλά και σε τόπο θανάτου για πολλούς άρρωστους και εξαντλημένους αγωνιστές.

 

Η έκθεση βασίζεται σε τεκμήρια εποχής, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επιστολικά δελτάρια, εφημερίδες, έντυπα και άλλα έργα από ιδιωτικές συλλογές της Κέρκυρας και της Αθήνας.

 

Παράλληλα εκτίθενται έργα τέχνης σύγχρονων Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών που διαπραγματεύονται εικονογραφικά τα ιστορικά γεγονότα. Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές γραφές, περιγραφικές ή εννοιολογικές, και ποικίλα τεχνικά μέσα-ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις-οι εικαστικοί VladimirVelicković, MilanZunić, BudimirDimitrijević, MiodragPerić, Γιάννης Αδαμάκης, Ανδρέας Κοντέλλης, Άγγελος Σκούρτης, Ιωάννα Βλάχου, Γιώργος Γιώτσας και Έλενα Παπαδημητρίου προσεγγίζουν τη θεματική πολύπλευρα και με τις προσωπικές τους εκφραστικές διατυπώσεις οδηγούν τον θεατή σε μια ξεχωριστή ιστόρηση.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2018 -20 Ιουνίου 2019

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά ώρες 9.00 έως 16.00

Πληροφορίες: 2661048310, 2661027935

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News