Τι παίζει Σήμερα

Μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα 2019»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΥΧΙΑ ΤΟΥ 1ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

1ος ο FIDE MASTER Παναγιώτης Κουτουκίδης

Με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή  το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα ‘19». 80 κορυφαίοι και ανερχόμενοι σκακιστές έδωσαν ραντεβού για μια εβδομάδα πάνω από τις σκακιέρες, αναβιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα διεθνή τουρνουά της δεκαετίας του ΄90.

Μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Φεστιβάλ «Πάσχα στην Κέρκυρα 2019»

Ο αγώνες του διεθνούς τουρνουά έγιναν στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Corfu Holiday Palace. Οι δέκα πρώτες παρτίδες επιλέχτηκαν για live παγκόσμια μετάδοση από τη σκακιστική πλατφόρμα Chess24! Στις συμμετοχές ξεχώρισε ένας θρύλος του Παγκόσμιου σκακιού, ο Ουκρανός γκρανμαίτρ Όλεγκ Ρομανίσιν, καθώς και ένας δικός μας άνθρωπος, ο κορυφαίος σκακιστής που έχει αναδείξει το νησί και 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας γκρανμαίτρ Σπύρος Σκέμπρης. Στα φαβορί ήταν και ο νεαρός Κερκυραϊκής καταγωγής Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης. Ο 21χρονος Διεθνής Μαιτρ είχε την υψηλότερη βαθμολογία Διεθνούς ΕΛΟ του τουρνουά (2449). Επίσης συμμετέχουν αρκετοί νεαροί και ισχυροί παίκτες από όλη την Ελλάδα, όπως ο FIDE μαιτρ Παναγιώτης Κουτουκίδης, ο Νίκος Γουλούτης, ο Κωνσταντίνος Μαρκίδης, αλλά και έμπειροι σκακιστές όπως ο Διεθνής Μαιτρ και Πρωταθλητής Ελλάδας Νίκος Σκαλκώτας και ο Χρύσανθος Πούντζας, που έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας. Το τουρνουά έγινε σε δύο γκρουπ, το ένα 9  γύρων για σκακιστές δυναμικότητας πάνω από 1700 ELO και ένα  επίσης 9 γύρων για σκακιστές κάτω από 1700 ELO, όπου πήραν μέρος και τα μικρότερα παιδιά της Κέρκυρας, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες από τη συμμετοχή τους σε ένα τόσο δυνατό τουρνουά, δίπλα σε σκακιστές παγκόσμιας εμβέλειας.

Στο πρώτο γκρουπ οι αγώνες ήταν συναρπαστικοί, υπήρχαν πολλά απροσδόκητα αποτελέσματα και η 1η θέση κυριολεκτικά κρίθηκε στην τελευταία κίνηση της τελευταίας παρτίδας! 1ος αναδείχτηκε ο FIDE Master Παναγιώτης Κουτουκίδης που ισοβάθμησε με τον Σπύρο Σκέμπρη και τον ξεπέρασε με 0,5 βαθμό στους συντελεστές ισοβαθμίας. Τρίτος αναδείχτηκε ο νεαρός Κερκυραϊκής καταγωγής Διεθνής Μαιτρ Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης. Ο Ολεγκ Ρομανίσιν τερμάτισε αήττητος στην 5η θέση. Από κερκυραϊκής πλευράς διακρίθηκαν οι νεαροί Παναγιώτης Αυγούστης  και Αλέξανδρος Βαλσάμης. Εξαιρετική εμφάνιση με μεγάλο κέρδος σε βαθμούς ELO με ποιοτικό σκάκι έκανε ο Σπύρος Μακρής, ενώ ο αειθαλής βετεράνος Νίκος Σκιαδόπουλος απέδειξε ότι διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε και η πρωταθλήτρια Ελλάδας Κατερίνα Γκουτζούκη, που απέναντι σε ισχυρούς και έμπειρους αντιπάλους είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Στο Δεύτερο γκρουπ 1ος αναδείχτηκε ο Δημήτρης Καίσαρης, 2ος ο Παρασκευάς Παπαγεωργίου και 3ος ο Χρήστος Μυλογιαννίδης του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας. 1η γυναίκα και 4η στη γενική βαθμολογία η Θεοδώρα Παρίση-Μεσημέρη. Στον όμιλο αυτό αγωνίστηκαν και μικρότερα παιδιά (ακόμη και Α΄Δημοτικού!) από την Κέρκυρα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Εντυπωσίασαν τόσο με τη σοβαρότητα, τη συγκέντρωση, αλλά και το ταλέντο τους.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή έγιναν και δύο παράλληλες εκδηλώσεις:

Ένα τουρνουά μπλιτς (γρήγορου σκακιού) 11 γύρων και μια έκθεση παιδικής ζωγραφικής με σκακιστικό θέμα με την επιμέλεια της γνωστής Κερκυραίας ζωγράφου Ειρήνης Πέννα.

Πριν από την απονομή των επάθλων στους νικητές ο Σ.Π.Ζ.Κερκύρας βράβευσε με τιμητική πλακέτα τον Όλεγκ Ρομανίσιν για την πολυετή μεγάλη προσφορά του στο Παγκόσμιο σκάκι.

Συνδιοργανωτές του τουρνουά ήταν ο Δήμος της Κέρκυρας και η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σημαντικότατη, ωστόσο ήταν και η συμβολή των ιδιωτών που βοήθησαν με χορηγίες το φεστιβάλ: το Imabari lounge bar, η Salty Bags, η P&T Development, η ποτοποιία Μαυρομμάτης και το κρεοπωλείο Σκλαβούνος.

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News